Curved Wall House

Sapporo
Photo © Koji Sakai
Photo © Koji Sakai
Photo © Koji Sakai
Photo © Koji Sakai
Photo © Koji Sakai
Photo © Koji Sakai
Photo © Koji Sakai
Architectes
Akasaka Shinichiro Atelier
Lieu
Sapporo
Année
2018

This house is located near a historical park in the city of Sapporo. It is one of the regional characteristics of Sapporo that people often move by car rather than public transport. Yet, the road in front of the house is one-way only, so entrance to the garage and turning direction of the client’s car would be limited. To facilitate car movement, we adopted the shape of the house to the radius which car turning movements would need.

In Sapporo, where annual snowfall reaches about 6m, eaves are useful for areas such as those near the entrance as well as those near car garage. This way, we created a wide balcony, which also creates privacy for the second floor from passers-by. The second floor, which is the main area in the house, is visually connected with the park, invites the greenery of the park inside the house and creates a quality of a private garden

This "curvature" motif, which gives the house a unique expression, also plays a role of implying functional boundaries and people's flow lines, repeatedly appearing in various exterior and interior scenes.

Projets liés

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Magazine

Autres projets de Akasaka Shinichiro Atelier

Sandwich House
Sapporo, Hokkaido
Streamlet House
Hokkaido
The Barn House
Hokkaido
The ordinary house
Hokkaido
Double Angle House
Hokkaido